11 februari, 2012

Getboden

Ett projekt vi funderat på en längre tid är att bygga om/renovera uthuset. Hur det huset ursprungligen sett ut är svårt att veta men på höger sida har man för länge sedan haft djur. Min farbror skriver i dagböckerna om ”getboden” så där bodde kanske en get.


Eftersom vi inte behöver utrymmet till att förvara djur har vi planer på att så småningom bygga en bastu. 
Men som vid alla byggnationer innebär det en massa förberedelser som att först rensa ut diverse gammalt sparande. Dörrar, brädor, badkar, vedlårar, vagnshjul och en hel del skräp. Sedan kommer rivandet av murket trä.



Vi upptäckte att sidan av uthuset först byggts med timmerstockar och sedan ovan det stolpar och takstolar. Detta gjorde att rivandet blev en aning mer komplicerat än vi trott. För att kunna riva behöver vi först stötta upp takstolarna för att sedan kunna byta ut dem bärande delarna. Vi vill ju inte att hela huset ska rasa. Som tur är har Herr Torpägare kunskaperna som krävs för detta ingrepp.

Lite kuriosa är att vi hittade bakom en av brädorna namnet ”Erik Andersson” och vem det troligen var ska jag berätta om i nästa inlägg!

09 februari, 2012

Februaribesök

Vi lämnade hemmet i 15 gradig kyla och åkte uppåt. Solen gnistrade i snön så hela landskapet blänkte. I Sala stannade vi på vårt favoritfik Ångbageriet och festade på en semla och en blåbärsbulle. Det var visserligen lunchtid men lite får man offra sig !

Väl framme hade det blivit något varmare men solen hade gömt sig bakom molnen. Det var betydligt mindre snö här än hemma, vilket var tur, så vi slapp skottningen upp för backen.
Året innan tog det oss mer än en timme att bara nå dörrhandtaget.

Inne i huset var det minus 5 grader så vi började som vanligt att försöka elda för att få en lite behagligare inomhustemperatur.
I väntan på värmen gick vi ut till uthuset där vi började rensa lite inför kommande byggnationer. När energin slut och kylan tog över gick vi in för att laga middag.
Huset började bli lite varmare men inte så många grader på plussidan. När vi slutligen tröttnade på att sitta och frysa bestämde vi oss för att sova. Då visade termometern 16 grader. Jag kröp ner med pyjamas och sockor och även mössa. Två täcken och en filt. Men jag frös inte!