13 juli, 2012

Innertrappan

Vi har under en längre tid planerat att kunna nyttja hela loftet på uthuset, så när en innertrappa skulle slängas efter ett rivningsarbete, tog Leif hand om den.
Vi började med att städa undan.






Efter att taket sågats upp för trappan, började vi med väggen. Den befintliga panelväggen fick bara lite ny målarfärg. Ytterväggen behövde isoleras och på det blev det helt enkelt en spånskiva. När man bevarar gamla hus blir det ofta mycket arbete, så här kände vi att vi inte fick glömma att det gällde uthuset!


När väggen var klar började det lite mer komplicerade arbetet; att ändra en trappa som passar en villa till vårt lilla utrymme.
Och ja, det var svårt. Även om Leif har byggt många trappor i sina dar så var det här något annat.
Men trots en hel del tänkande, ett antal svordomar och andra missöden så blev det en trappa till slut!









12 juli, 2012

Intrånget

När barnen var på besök åkte vi runt lite i omgivningarna. Vårt första stopp blev Intrånget, ett litet samhälle med en väl bevarad gruvlave. När man passerar skylten till Intrånget upphör allmän väg och ett lite spöklikt samhälle infinner sig.
Gruvan Intrånget gav upphov till samhällets namn och bildades 1913–1916 när gruvan moderniserades och gjordes djupare.
Intrånget är idag en by med ett tjugotal invånare, men vid gruvans mest aktiva period bodde och arbetade cirka 300 personer i samhället. I berget bröts järnmalm och man hade gruvdrift från 1300-talet fram till år 1900. 1912 återupptogs gruvdriften i bergets översta del och byn växte upp på bergets topp. Gruvan var i drift fram till 1969. Gruvlaven, som är byggd i trä, fungerar numera som utsiktstorn och genomgick ett större reparationsarbete under 2009. Den är 25 meter hög och trappstegen är många. Men väl däruppe bjuds man på en fantastisk utsikt. En liten konstutställning på bottenvåningen av gruvlaven förhöjde upplevelsen!


11 juli, 2012

Skräprensning

Eftersom vädret har växlat mellan spöregn och duggregn så bestämde vi oss för lite inomhusaktiviteter. Inför kommande byggnationer behövde vi rensa lite i gömmorna. Sagt och gjort började vi i snickarboden och städade ut flera generationers (inkl vår egen) samlande av diverse "bra ha saker". Högen
blev i och för sig inte så stor utan den stora skillnaden blev mera "var sak på sin plats"


Ett och annat guldkorn hittade vi bland allt annat bråte. När vi har tömt ur olika illaluktande vätskor och rengjort flaskorna blir dem riktigt vackra!