06 maj, 2019

Vi byggde en kompost

I kommunen där vi har vårt sommarhus höjdes avgiften för sophämtningen rejält för några år sedan. En ytterst liten lättnad på priset kunde man få om man valde egen kompost. Eftersom vi ändå funderat på att skaffa en kompost blev det äntligen av att vi byggde en. 
Nu har vi använt den i några år och tillsammans med den öppna komposten fungerar kretsloppet utmärkt!

Så här gjorde vi:
Vi använde oss av en beskrivning på kompost från kommunen men det blev ändå ganska komplicerat. Kravet från kommunen är att den ska vara skadedjurssäker.
Vi började med att göra en botten och hörnorna bak. Vi tog restvirke vi hade som kanske blev en aning rejält. 
Med alla sidor byggda måttade vi ut isoleringen.  
I botten lade vi mjuk plast och sedan en skiva av plast för att skydda lite från vätskan.
Efter isoleringen av frigolit satte vi fast korrigerad plast. Ganska besvärligt material att arbeta med. Den går lätt sönder när man sågar eller klipper i den. Väggarna sattes fast med skruv i "nedböjen"




Fronten gjordes på liknande sätt men blev avtagbar. Ett par snäppor på sidorna för att hålla den på plats. Vi gjorde även ett lock som har gångjärn.



Nedan det färdiga resultatet med den öppna komposten bredvid. Två fållor så vi kan alternera varje år var vi slänger trädgårdsavfallet. Vi haft komposten ett par år och den fungerar bra. Vi lägger inget i den på vintern och tömmer den på våren, tillsammans med mullen från mulltoan. Allt blandas i den öppna komposten men för att få fin gjord krävs ganska mycket jobb som att välta runt allt i komposten med jämna mellanrum. Det är även bra att ha olika typer av material i komposten; att blanda trädgårdsavfall med flis.
Så fungerar kretsloppet, år från år!