06 december, 2015

Omklädsel av den gamla gungstolen

Jag har inte skrivit något på länge här på bloggen utan använder mig mest av Instagram numera. Nu tänkte jag visa fler bilder på arbetet av fåtöljen jag köpt på loppis:


 Så här såg den ut när jag köpte den för 575:-
Tyget var något slitet och blekt och antagligen väldigt smutsigt. På ryggen stod ett årtal broderat; 1947 så jag får anta att den är från då. Jag tror även att tyget är handbroderat men ändå svårt att säga för i så fall är det ett väldigt fint hantverk 

Jag började med att ta bort det gamla tyget. Ett tidsödande arbete då allt var handsytt i olika lager samt spikat med små nubb. Jag rengjorde träytorna och slipade sedan lätt för att avluta med lackning.

Stoppningen i stolen var bra, det hade jag känt redan vid köpet. Så det jag gjorde var att spänna alla sadelgjordar och satte dit tre nya för att gardera mig att det skulle hålla många år till.

Nästa steg blev att sätta vadd på hela stolen för att göra den mjuk och ge den fina former.
Under det gamla tyget var det någon typ av filtmaterial. Säkerligen naturmaterial men jag tycker att ,trots man vårdar gammalt , kan använda nya metoder som är bra.
Jag hade klippt ut tyget till sitsen och sytt ihop bitarna med en keder i mellen. Detta gjorde att jag slapp handsy fast hela kanten vilket det gjorts i originalet.
Tyget jag valt är ett ylletyg i blått. Randigt i sits och rygg, enfärgat på kanten och bakstycke samt den lilla kudden.



Framryggen var det en hel del arbete med upptill och runt armstöden. Men att använda häftapparat istället för nubb, som förr, är betydligt lättare.


När väl framryggen var på plats återstod pappskivan bak och att handsy fast bakryggen. 
Hela arbetet med nackkudden tog nog minst 20 timmar.