16 juni, 2011

Nya plantor


Nyinköpta små plantor att plantera vid nästa besök i torpet!

Och hoppas dem bli så vackra som i nästa inlägg:

Växtbeskrivning


"Blue lagoon"

Stormhatt:

Äkta Stormhatt är en ståtlig perenn som länge funnits i våra trädgårdar. Det är äkta stormhatt som man ofta ser förvildad vid gamla torp. Det är också den som användes flitigt som medicinalväxt förr. Den är en art i familjen ranunkelväxter. Ursprungligen kommer arten från Väst- och Centraleuropa. Äkta stormhatt är, som sina släktingar i Aconitum, mycket giftig, särskilt dess rot, som innehåller ett förlamande nervgift. Stormhatt har använts som medicinalväxt, främst i salvor på ytliga skador men även invärtes, som bedövande och därmed smärtstillande , men på grund av dess starka giftighet har all sådan användning upphört. Giftet har även använts för avrättning och mord. Det finns inget känt botemedel mot stormhattsförgiftning, enda möjligheten är att hålla hjärta och lungor igång på konstgjord väg tills giftet försvunnit ur kroppen. Äkta stormhatt blir 80 – 130 cm och blommar från juni till september. Blommorna är intensivt mörkblå eller mörkt blålila på 1 – 2 cm långa håriga skaft, med en hjälm lite bredare än hög. 


Backnejlika:
Backnejlikan är en tacksam liten växt som sprider sig intensivt. Den bildar utbredda, täta tuvor. Växer i de flesta lite torra jordar. Blir vackrast på mager växtplats. Förökas genom delning eller med frön. Självsår sig lätt. Blommorna sitter en eller flera på varje stjälk och är upp till 10 cm vida, doftande. Hos vilda populationer förekommer plantor med röda, rosa och vita blommor.  Den blir upp till 20 cm hög. Stjälkarna är nedliggande eller krypande, blomstjälkarna uppstigande. Blommorna sitter vanligen ensamma på långa skaft. Kronbladen är oftast lysande purpurröda eller mörkrosa med vita prickar, men vita former är relativt vanliga.
"Blue bird"
Trädgårdsriddarsporre:

De mest odlade riddarsporrarna i våra trädgårdar är trädgårdshybriderna och kom kring 1850. Trädgårdsriddarsporren är hög, upp emot eller över två meter, och ofta mer eller mindre dubbelblommande. Den är mycket starkväxande och härdig. Kan behöva stöttas något. Trivs i soligt till halvskuggigt läge på väldränerad växtplats.  
"Karl Rosenfield"
Luktpion:
Luktpion (Paeonia lactiflora) är en art i familjen pionväxter som härstammar från Kina, Mongoliet och Sibirien. Den växer på sluttningar, flodbankar och i lundar. Arten är en vacker och lättodlad trädgårdsväxt. Det är en örtartad perenn med tjocka rötter och knölformad stam. Stjälkarna är vanligen mer eller mindre röda, kala. Bladen är skaftade, dubbelt 3-fingrade och har ofta fina hår utmed nerverna.

"Immaculee"

"White wings"