26 januari, 2011

Torpets historia


Torp är en bebyggelsebenämning som har haft olika innebörd genom tiderna.

Under medeltiden kallades en gård som låg på byns mark, men som fungerade som en självständig enhet för torp.

När Gustav Vasa på 1500-talet införde skattskyldighet för alla jordegendomar skapades olika "skatteklasser" efter markens storlek. Gårdar som var mindre än lägsta mantalsklassen, men inte var så små att de blev helt skattefria, klassades då som torp.

Under 1600-talet kom beteckningen torp alltmer att användas om små jordbruk som ingick i en större egendom men som brukades av annan än markägaren. Brukaren som kallades torpare, betalade då "hyra" till ägaren i form av dagsverken.

Mot slutet av 1800-talet minskade antalet torp drastiskt (från cirka 100 000 år 1850 till drygt hälften 1910) och betalning genom dagsverken ersattes med kontant betalning (arrende). Genom lagar likställdes dagsverkesbetalning med kontant arrende och torparens ställning stärktes. Många torp köptes fria av sina torpare och blev då egna fastigheter.
Genom en lag 1943 förbjöds dagsverksarbeten. Ordet torp miste därmed sin betydelse som arrendeform och används idag ofta om en liten, äldre stuga på landsbygden, ofta använd som sommarstuga.

23 januari, 2011

Köket

Renoveringarna och till viss del även underhållet av torpet hade minskat under åren som gått. Huset hade stått tomt den mesta tiden under några år innan vi tog över. Det fanns alltså en hel del för oss att ta tag i. Bland det första vi gjorde vad att renovera köket. Vi ville göra köket mer praktisk utan att förlora den genuina charmen. Köket var möblerat med en del olika skåp och bord men hade ingen egentlig köksinredning. Det första vi gjorde var att ta bort den gamla plastmattan, eller om det möjligtvis var linoleum. Den hade säkert lagt dit en gång för att minska golvdrag men vi upplevde det som att golvet bara blev kallt. Golvet under mattan var rejält slitet och krävde en ordentlig nerslipning. Eftersom brädorna hade med åren blivit ganska runda kunde vi inte använda en golvslip utan kantslipen användes till hela golvet; bräda för bräda! Timme efter timme! När det äntligen var klart målade vi golvet ljust grått.



                                                                                               Sedan fortsatte vi arbetet med att ta bort det gamla skafferiet och bygga ett nytt. Det gamla hade breda hyllplan som vi egentligen inte använde till något. Innanför skåpsdörrarna på det nya skåpet placerade vi en mikrovågsugn och ett kylskåp, något som aldrig funnits i köket. Kanske lite väl modernt i ett torp men vi tyckte det var förlåtande när vi hade luckor för.
                                                                                                                                                                                                 Diskbänken och underskåpet ställde vi framför fönstret utan att bygga in det. Vi kände att vi ville bo in oss innan en mer omfattad renovering av köket började. Vi tog därför vara på våran 60-talsinredning vi hade rivit ur hemma. Jag köpte en handpump som man har i båtar för att pumpa upp vattnet och till avlopp ställde vi en hink. Det gäller bara att tömma innan det rinner över!




Vi tog även bort ett gammalt skåp bredvid vedspisen där det hade förvarats porslin, för att sätta dit ett överskåp. När vi ramade in överskåpet med en bit av den gamla taklisten såg det ut som skåpet alltid hade stått där. Arbete kring vedspisen fick vänta ett tag men för övrigt var vi riktigt nöjda med resultatet.


  

På väggarna fanns redan en fin gammal pärlspont som vi gärna ville ha kvar. Den hade tidigare målats gul och under golvsocklarna såg man att den ursprungligen varit betsad brun. Vi målade väggarna 3 gånger med linoljefärg. Första inköpet gjorde vi i Gysinges byggnadsvårdsbutik. Jag blande själv fram kulören med "Bränd terra". När jag sedan skulle komplettera i den vanliga färghandel skrattade dem lite åt mig; linoljefärg var inget man använde nu för tiden. Och visst; det tar flera dygn att torka och veckor att härda, men lystern i det färdiga resultatet belönar sig!



Arbete under uppsikt!