03 mars, 2012

Rivning av getboden

Vi kunde ta en efterlängtad kortvecka på grund av att det var lugnt på jobbet. Herr torpägare åkte upp själv på tisdagen med ett hyrt släp fullastad med material till ombyggnaden. Ett hårt slit inleddes med att riva dem gamla stockväggarna. Arbetet var tungt och dammigt och en aning avancerat när dem gamla stolparna skulle ersättas.

Väderförhållandena var som tur var dem allra bästa.

På onsdag kväll anslöt jag efter en tågresa från Stockholm.
Min uppgift blev att slänga allt skräp på släpet. Upp och ner för ”mördarbacken” under ett par dagar gjorde att vi slapp övrig träning under sportlovet.
Vi åkte två vändor till återvinningscentralen och ett fullastat släp fick vi med oss hem.


När vi åkte på lördagen hade vi hunnit riva allt och bygga stommen. Men energin var slut för denna gång.



"Arkeologiskt fynd"

01 mars, 2012

Sjöutsikt




När vi återigen kommer till Torpet möter oss en fantastisk överraskning. Sjön som vi sett mindre och mindre av genom åren fanns plötsligt där. Genom avverkning av träd och buskar nere vid vattenbrynet har vi fått tillbaka vår fina sjöutsikt!

29 februari, 2012

Kingels Anna

Kingels Anna föddes 1871. Som vuxen fick Anna en dotter med en man som hon inte var gift med. Men barnet var mannens ögonsten och testamenterade hela sin kvarlåtenskap till barnet.
Dottern dog ung och Anna fick då ärva hela kvarlåtenskapen. Vid Annas död 1951 var nettobehållningen i boet
50 000, vilket var en ansenlig summa på den tiden.


Anna Eriksson erhöll Torpets lagfart 1/4 1937.

28 februari, 2012

Kingels Lotta



Charlotta Ersdotter; Kingels Lotta föddes i Torpet 1850. 19 år gammal gifte hon sig 1869 med en man från grannbyn som hette Erik Andersson. De bodde där tills dem åter igen flyttade tillbaka Torpet. Första lagfarten utfärdades 8/9 1893 då dem köpte : den avsöndrade ägan av Johan Rönnqvist som: "29 ar åker, potatisland och hagmark" . Johan var gift med Lottas syster Augusta.
Paret fick 10 barn och en av dem var Anna; Kingels Anna, född 1871.
Lotta blev änka 1906 och flyttade då runt och bodde på olika ställen bland annat i Ytterbodarna, där kortet ovan är taget 1920. Lotta var en bestämd kvinna som rökte pipa. Hon levde ett hårt liv som många på den tiden. Sista åren bodde hon åter igen i Torpet tillsammans med sin dotter Anna tills hon avslutade sina dagar 1936.

Vår granne Siv har berättat hur hon som barn tillsammans med sin mor, besökte Torpet för att bese Kingels Lotta, som låg lik på en dörr i uthusets mittdel.