13 mars, 2019

Övervintrade äpplen



Intill Torpet finns en gammal jordkällare. Den är i behov av underhåll då alla dörrar börjar bli mörkna. Inne i förrummet finns det tjälsprickor i taket. Uppe på källaren har jorden med åren "runnit" ner och det har vi försökt reparera med att köra upp ny jordmassa uppe på toppen.
Trots alla blessyrer fungerar den fortfarande ganska bra.  I höstas när vi fick en ganska god skörd med äpplen från det gamla Åkeröträdet, sparade vi en del i källaren. Vi lindade varje äpple ett och ett i tidningspapper och har förvarat dem där i mer än sex månader. Nu har de tagits fram igen och de flesta äpplena var fortfarande fina.
Det blev ett gott äppelmos av dem.


Lättsockrat mos:
1kg äpplen
1dl vatten
1dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
ev 
1krm citronsyra
1 krm natriumbensoat


Skala om så behövs och kärna ur. Koka i ca 20 min. 
Mixa eller mosa. Häll upp på burk.