07 juli, 2012

Tömning av brunnen

Idag tömde vi brunnen!
Under en längre tid har vi haft dålig vattenkvalité med illaluktande vatten. Det bildas tydligen metangaser när vatten blir stillastående. Sällan i grävda brunnar men kanske på grund av att vi inte använder vattnet så ofta.
Hur som haver fick vi tips av en släkting, som bott på landet, att tömma brunnar var vardagsmat. Vi köpte en dränkbar pump som vi nu sänkte ner. Det tog ungefär en timma att tömma brunnen och nu återstår det att se hur lång tid det tar innan den har fyllt på nytt vatten. Och om kvalitén blir bättre!

06 juli, 2012

Gysinge

Vi tog vägen "över" Gysinge när vi åkte upp. Gysinge ligger i Sanvikens kommun i Gästrikland precis när man passerat Nedre Dalälven. Gysinge är numera förknippat med Gysinge Byggnadsvård men var på 1800-talet Gästrikslands största järnbruk.
Intresset för byggnadsvård har stadigt ökat genom åren. Numera säljer man mest nytillverkade saker i gammal stil. Tidigare fanns ett stort utbud av begagnat men nu rivs och slängs det inte som förr.
Vi inhandlade 4st innanfönsterskruvar och en rulle tätningslist av ull samt en fotskrapa för den nätta summan av tusen kronor.

http://webshop.gysinge.nu/

02 juli, 2012

Nya växter för plantering

Växtbeskrivning

Temynta - Monarda

Temyntan blir ganska hög, ca 80 cm. Blommorna har ett lite rufsigt utseende och är mycket vackra. De finns i flera nyanser i rosa, rött och lila. Bladen är tandade och doftar mycket starkt. Temyntan behöver mycket utrymme för sina utlöpare.

Bergnarv – Arenaria ”Montana”

Tålig alpart som växer även på karg mark. Mattbildande. Vackra, vita stjärnblommor med gul mitt. Lämplig för stenparti.
Rosenstav - Liatris "Alba"

Rosenstav får antingen vita eller rosa höga spiror på sensommaren. Det är en flerårig ört från familjen korgblommiga växter. En ovanlig egenskap är att den slår ut uppifrån och ner. Blomningstiden är juli till augusti. Den blir vanligen mellan 40-100cm höga. Blommorna kommer i små blomkorgar i mer eller mindre tätsittande ax.