14 oktober, 2012

Väggen bakom vedspisen



En av dem första arbeten vi gjorde i torpet var att göra skorstenen säkrare. Gamla skorstenar har stora kanaler för röken vilket kan innebära att gas kan samlas och sedan antändas. I samband med att vi hade en kakelugnsmakare som byggde upp den ena kakelugnen, passade vi på att förbättra skorstenen. Nya aluminiumrör fick ersätta dem gamla kanalerna och utrymmet i mellan isolerades med Vermikulit. 

I och med den förbättringen murades det gamla hålet bakom vedspisen igen och spiskåpan togs ned. Rummet blev genast så mycket större utan kåpan så vi beslöt oss för att inte ha den kvar. Kanske inte rätt ur ett byggnadsvårdande synsätt men rymmligheten fick bestämma.

Men jag hade hittat en gammal vacker kakelbård uppe på vinden som jag hade en idé om att använda. Jag vet inte var den kommit ifrån men gissar att det var mina farföräldrar som en gång i tiden tagit tillvara på den för att kunna använda den senare. Bården kombinerades med vanliga 15 x15 vita kakelplattor. Muraren hade hittat en gammal ventil bland alla våra gamla saker som nu även den kommit till användning. Den målade jag svart för att matcha vedspisen.

 
När vi sedan bytte ut en del av taklisten som suttit bakom kåpan hittade vi rester av en gammal tapetbård. Då kanske spiskåpan inte suttit där ursprungligen ändå. Vi blev mycket nöjda med slutresultatet med kaklet. Ljust och fint och kröntes med en spislist att hänga vackra gamla saker på.