03 maj, 2014

02 maj, 2014

Sköna maj, välkommen


En solig men kall helg i Torpet. På vägen upp på torsdagen den 1 maj låg snön kvar efter vägkanten så vi hade kunnat göra snögubbar, om vi ville. Men det ville vi inte utan snabbt komma fram för att se hur långt våren kommit. Forsythian hade nästan blommat ut men annars var det nog bara vitsippor som blommade, förutom denna söta lilla stenpartiväxt, som jag inte har en aning om vad den heter. Tips mottages :)
 
Kvällarna var fantastiskt vackra med solnedgången över sjön:
 



 

27 april, 2014

Noteringar april 1974

27 april 1974

Åter i torpet i strålande sol. 15 grader i skuggan. Påskliljorna som i Borås är utslagna och blommar för fullt har här inte kommit upp. Efter att satt full fart i spisen och värmt upp lite kalla kläder började lövräfsning. Då detta inte kunde stilla vår verksamhetslust tog vi yxor och sågar med oss och sprang ut i hagen och började gallra och kvista. Vid halvåttatiden var allt sig likt; vi var totalt slut- ont i ryggen, hungriga och törstiga. Kvällen tillbringade vi med tedrickning, eldning och meditation. (Rune)
28 april 1974
 
Massor av sömn slutade i avsaknad på all morgonpigghet. Mamma hade inte rört en fena under hela natten. Påstod hon. Kanske frös hon fast i dem kalla sängkläderna… Te fick sparka igång livsandarna. En strålande sol sög nästan musten ur oss under lövräfsningens fortsatta vedermödor. Hasse började bränna gräs som så när kringtände hans nyrustade hus. Torrt nu överallt i markerna och majbrasorna får man nog ta det lugnt med. Pelle, Cissi, Kenneth, Titan och Nane anlände mitt på dagen, som gav oss orsak till kaffepaus. Pelle skulle besöka en studierektor Berntsson för att komma överens om en beställningsmålning i Horndal. Barnen for högt och lågt som vanligt. Cissi och jag solade en stund. Men pappa orkade inte sitta still utan bar ris medan han vilade från räfsningen. Till slut kom pappa på att vi skulle äta. Pelle och Titan återkom från Horndal. Maten avslutades med en sedvalig hetsig politiskt diskussion. Men världsproblemen löstes inte denna gång heller. (Björn)
29 april 1974
Eken mätte med ett snöre under nedersta grenen 38cm i omkrets. Frisören med fru började idag räfsa löv. Vi angrep med frisk mod de rester som ligger kvar efter Hasses fallning. Efter diverse plock med tändstiftet fick vi liv i motorsågen och kapade i lagom spislängd av de grövsta. Två ormar måste avlivas vilka höll till där vi skulle rensa upp. Detta arbete mattade fullständigt ner oss varför vi efter kaffedrickning beslöt oss för att ta en tur till Brattfors och titta på fallet Pelle pratat om. Det var en fullständig överraskning. Att det fanns så mycket fall där i ån visste man ej fast man bott i Avesta så lång tid.  Vi fortsatte  upp till Hedmora där Björn inhandlade en en tesil. Åkte över Skogsbo och Grytnäs hem. Såg Kalle Barsk på trappan i stugan vid Östanbyn. Hemkommen värmde mamma upp en köttsoppa som kokats under dagen av buljong och grönsaker. Små moln över Åsgarn förstörde kvällens solnedgång. 18 grader i skuggan idag.(Rune)