28 augusti, 2011

Sommarköket

När mina farföräldrar köpte torpet fanns det ett tillbyggt sommarkök, med separat ingång. När det byggdes och varför vet jag inte men kan gissa att det var praktiskt att få lite mer utrymme på sommaren. Ett rum som inte var så noga med uppvärmningen. Man byggde med det material man hade.
En period i husets historia var rummet uthyrt, till en arbetare på bruket.Men det måste ha varit väldigt kallt och dragit att bo där på vintern.

Ganska snart började farmor och farfar (med hjälp av sönerna) att riva ingången på gaveln för att sen ta upp en ingång inne i huset, genom den gamla stockväggen. Dem rev även ner den stora bakugnen som upptog en stor del av rummet. 1969 byttes gavelfönstret ut och likaså fönstret mot vägen. Året efter började dem sätta upp masonitskivor på väggarna inomhus.


Efter min farfars bortgång avstannade arbetet med rummet och det fungerade sedan till stor del som ett förråd(skräprum). Men min pappa använde även rummet till målarateljé där han bl.a. skapade "Den sommaren...." i 25 upplagor