02 juli, 2014

Horndals brukspark

 


Vi åkte en dag till Bruksparken i Horndal där det utlovades "bruksveckor" med olika aktiviteter. Dagen till ära hände absolut ingenting så vi fikade på det lilla kafét för 60kr(!) och gick sedan runt i den gamla hyttan:




Horndals bruk – en 350-årig industrihistoria
 Horndals samhälle, beläget efter riksväg 68 2 mil norr om Avesta i sydöstra Dalarna, är en bruksort med gamla anor. Här finns 350-åriga industriminnen i vacker parkmiljö.
Det hela började år 1650 när vallonättlingen Isaac Kock anlade en järnindustri vid Horndalsån och tog dit yrkesskickliga vallonsmeder.
 
 
 
Vid ägarbytet 1861 vidtog en mångårig period av stark expansion. På några år ökade produktionen av järn och smide från 200 årston till 2 000! När järnvägen skulle byggas ut norrut, kämpade de nya ägarna hårt för att få den förbi Horndal. Den 12 augusti 1875 invigdes stationen med pompa och ståt i kunglig närvaro.
Med hästar hade man i hundratals år forat malm från gruvan, kol ur skogen och tackjärn från hyttan. Med järnvägen inleddes en ny epok. Ångloken kom som en fläkt från stora världen och exporthamnarna i Stockholm, Gävle och Göteborg låg inte längre så långt bort.
1885 stod en ny, modern hytta i Horndal klar. Det var en pampig anläggning, nästan 18 meter hög.
Här byggdes världens största smedja av den här typen. Lancashiresmidet gav ett utpräglat mjukt och efterfrågat kvalitetsjärn. Det användes till bland annat verktyg, spik och hästskor. Mycket gick på export.
Av världens största lancashiresmedja finns idag bara ruinerna kvar. Den stora smedjan var i bruk till 1942.