06 januari, 2012

Sommarköket, väggarna

När golvet var klart var det dags för att göra något åt väggarna. Ända sedan 70-talet hade det varit masonitskivor där men dem visste vi säkert att vi skulle ta ner. En allt för porös yta att måla på och även känslig för fukt. Sagt och gjort så började rivandet. Skiva efter skiva togs ner med kofoten och alla spikarna sorterades bort. Det var mängder av spik i varje skiva, både längre och kortare. Den glada nyheten var att under skivorna fanns pärlspont på väggarna men den mindre roliga var alla hålen efter spiken och att det inte var pärlspont överallt. Men det kändes ändå enkelt att bestämma vad som skulle vara på väggarna i och med att den gamla panelen fanns där, som förhoppningsvis var originalet.

Där den tidigare ingången hade varit och som spikats igen var det vanliga brädor. Likaså under fönstret som bytts ut en gång. Detta fick vi riva för att byta till pärlspont. Där den gamla ingången varit fanns ingen isolering alls. Tanken var kanske att det skulle fyllas på med sågspån uppifrån. Men det hade inte gjorts. På andra ställen där vi bytte brädor rasade sågspånet ut.
En genomgående trend med hela renoveringen har varit att städa och återigen städa. Nu från dammande sågspån. Regelverket vid fönstret fick underkänt av herr Torpägare så det fick förbättras.


Efter isoleringen började det lite roligare arbete med att spika upp ny panel. Man började nu ana vilket fint rum det skulle bli. Färgen som sedan målades på väggarna var en ljust blå färg med lite rött i,  för att inte kännas för kall.



Färdigmålade väggar och golv