26 februari, 2014

"Elda med ved"

Jag hade vid ett tidigare tillfälle sett ett inslag på tv om en ny bok; Boken om ved. Jag har sedan dess försökt vid ett flertal tillfällen låna den på biblioteket. Men den har varit ständigt utlånad, så som det ofta är med böcker man pratar om på tv eller skriver om i tidningarna. Tröttnade helt enkelt på att vänta så jag lånade i stället en annan bok som jag hittade på samma tema; Elda med ved av Vincent Thurkettle. I inledningen på boken jämför han att elda för uppvärmning med att ha ett husdjur; ”Din öppna spis eller kamin kommer att kräva plats, matning, skötsel och rengörning. Den kommer att dra in smuts i huset och kräva uppmärksamhet tidigt på morgonen och innan du går och lägger dig. Men trots allt älskar vi våra husdjur. De ger oss massor tillbaka och vi skulle inte göra oss av med dem för allt i världen”

Jag känner igen mig i beskrivningen. Även fast vi bor modernt och bara eldar när vi är i Torpet så är det en stor del när vi är där. Jag ler lite för mig själv och känner igen mig när han senare i boken beskriver hur han samlar tände och hur andra ser det som han samlar på skräp. Han tipsar bl.a. om att torkat citrusskal fungerar ypperligt som tände. Själv har jag specialiserat mig på att samla toarullar och stearinstumpar. En svägerska sa vid ett tillfälle att hon alltid tänkte på mig när hon själv bytte ljus.

För övrigt står det mycket fakta i boken som hur man fäller träd, den bästa veden, att torka ved. Där blir det kanske lite väl professionellt tänkande. Själv tar vi vara på den ved som finns att tillgå och klamparna blir kluvna på olika sätt som pinnen vill. Ett bra kapitel är om hur man eldar på bästa sätt. Där skriver han tyvärr bara om hur man eldar i öppna spisar och kaminer, inte som i mitt fall vedspis och kakelugn. Men väl värd att läsa!