15 januari, 2012

Lort-Sverige

När man äger och bor i ett gammalt hus är det ofrånkomligt att man funderar på hur människorna hade det förr i tiden. Det som vi idag kallar ”torpromantik” var nog inte lika romantiskt när torparen levde på att bruka jorden och skulle försörja hela sin stora familj. Vi tillbringar den mesta tiden i torpet på sommaren när allt är ganska härligt. På vintern med dragiga golv och utedass var nog inte livet lika roligt. Trångboddhet och rökig inomhusluft från vedspisen.

En som med egna ögon fick se fattigdomens Sverige var journalisten Ludvig ”Lubbe” Nordström. Han åkte ut på upptäcktsresa genom Sverige 1938 för att ge en bild av bostadsförhållandena i den svenska landsbygden. Men tillsammans med provinsialläkarna fick han se levnadsförhållandena i allmänhet, som senare resulterade i en serie radioreportage om ”Lort-Sverige”. Dem starkt kritiska reportagen, som sedan även blev en bok, väckte stor debatt i Sverige. Lubbes kritik var hård och ansåg att människors hälsa påverkades av smutsiga, ruttna, dragiga och trångbodda hus. Här är ett utdrag från dem första delen i boken där Lubbe besökte en gammal stuga i Södermanland:

”Det var den typiska torpstugan. Ett litet, litet lågt kök, en ödslig, låg kammare med lumpiga trasmattor, ett par utdragssoffor, på vilka målningen skavts av, på väggarna ett par naiva färgteckningar. I köket en gammal sotig smutsig spismur som upptog nästan halva utrymmet, en utnött, rankig skänk, ett bord utan duk vid fönstret, på det potatisskal, sillben. En lukt av sillake och instängd luft, sammansatt av odörer från röta i trävirke, mögelsvamp, nattkärl, gamla svettinpyrda kläder, sura skodon, smutsiga strumpor fyllde stugan.

Senare åker till Lubbe till Dalarna:

 "I en sandig skogsbacke under skyhöga tallar låg en vanlig stuga, där väntade syster, som åkt före. Där bodde nu en familj om 11 personer, man, hustru och 9 barn i kök och en kammare, som knappt var mer än en skrubb. Jorden var 15 tunnland, vartill mannen arrenderade 2. Familjen hade 6 kor, 1 häst, 150 höns och 300 kycklingar. -Titta! Sade syster. Här ska nu elva personer rymma. -Och se här! Ska människor tvingas ha det så ? Bara för att dem är fattiga. ”

Lubbes reportage och bok bidrog till att standarden i svenska hem förbättrades. Människorna blev genast friskare från bristsjukdomar, TBC och mental ohälsa som var direkt kopplade till ohygien.
Men idag när vi lever betydligt hälsosammare och renare med stora hus visar forskning att vi blir sjuka av även det sättet att leva!