11 februari, 2012

Getboden

Ett projekt vi funderat på en längre tid är att bygga om/renovera uthuset. Hur det huset ursprungligen sett ut är svårt att veta men på höger sida har man för länge sedan haft djur. Min farbror skriver i dagböckerna om ”getboden” så där bodde kanske en get.


Eftersom vi inte behöver utrymmet till att förvara djur har vi planer på att så småningom bygga en bastu. 
Men som vid alla byggnationer innebär det en massa förberedelser som att först rensa ut diverse gammalt sparande. Dörrar, brädor, badkar, vedlårar, vagnshjul och en hel del skräp. Sedan kommer rivandet av murket trä.



Vi upptäckte att sidan av uthuset först byggts med timmerstockar och sedan ovan det stolpar och takstolar. Detta gjorde att rivandet blev en aning mer komplicerat än vi trott. För att kunna riva behöver vi först stötta upp takstolarna för att sedan kunna byta ut dem bärande delarna. Vi vill ju inte att hela huset ska rasa. Som tur är har Herr Torpägare kunskaperna som krävs för detta ingrepp.

Lite kuriosa är att vi hittade bakom en av brädorna namnet ”Erik Andersson” och vem det troligen var ska jag berätta om i nästa inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar