27 december, 2013

Lågsäsong

 




Kvistlackning
Att ha ett sommartorp en bit iväg innebär långa perioder som man inte är där och följaktigt även att pysslandet stannar av. Men som ”tur” är finns det mycket man kan förbereda hemma för att ha färdigt när man sedan åker dit J

 

Två lager färg

22 november, 2013

Novemberljus över Åsgarn



 
Kl 15.44

 
Kl 16.22

Bastun äntligen färdig!

 
Dem sista bitarna bastupanel spikas fast

 
 
Kaminen på plats, utan stenarna
 
 
Vattentanken
 
 
Håltagning för rörgenomföring i taket
 
 
Alla rökrör på plats.
 
 
Det isolerade röret på vinden.
 
 
Ut genom taket.
 
 
Taket/golvet isoleras
 
 
Bastulaven tillverkas
 
 
Bastun färdigpyntad
 
 
Lönen för mödan !
 
 
 
 
 
 

21 november, 2013

20 november, 2013

Gnagare på "besök"


Vi har under åren haft en del besök av möss. Vi har aldrig sett de små "söta" djuren men dom har lämnat sina spår. I sommarköket har dom under många år fått härja fritt men när vi gjort klart allt kring golvet har dom tydligen varit tvungna att hitta nya vägar. Den vägen har varit genom golvet under dörrsockel till köket. När vi kom nu hade mössen besökt besticklådan igen och gnagt frenetiskt på en smörkniv. Tydligen har vi inte diskat ordentligt!

 

Dessutom och tyvärr hade dom hittat alla mina värmande saker. Det var hål i yllefilten, vetekudden, duntofflorna och även i mina frötofflor. Mössen känner tydligen lukten av allt som eventuellt kan ätas. På kvällen när vi lagt oss hörde vi gnagandet under sängen. Först var jag rädd att dom kröp på golvet inne men vi märkta snart, att det som tur var i bjälklaget ljudet kom från. Men det som inte var så bra är det gnagdes med en sådan frenesi så att vi tror det inte dröjer länge innan de är inne i rummet. Spikar man igen på ett ställe hittar dom tydligen ett nytt alternativ. Vi får se vem som vinner. Det känns just nu inte som att det blir vi.
 

27 oktober, 2013

Den gamla eken


Min farbror Lars berättar:

"Året var 1963. Nalle , vi kallade honom så när han var liten, hade redan spelat med stenkulor. Margareta och jag var en dag på promenad med Nalle ute i naturen. Vi bodde på Hammarbyhöjden och där fanns många ekar. Vi visade honom, att det var gott om ekollon.
Nalle tyckte att dom nästan var som spelkulor. Men det var svårt att spela med de ovala ekollonen. Nalle undrade vad man kunde använda ekollonen till. När vi berättade att man kunde sätta dom i jorden och få nya träd, ville Nalle genast prova.
Vi valde ut ett ollon, som spruckit och hade en liten grodd. Sedan blev det bråttom att komma hem och plantera. Nalle tyckte det var riktigt spännande.
Ollonet sattes i en blomkruka. Nalle frågade varje dag när trädet skulle komma. Tiden gick och Nalle hade nästan givit upp, när det äntligen hände något. Ett litet grönt blad syntes. Sedan gick det fort. Varje dag blev plantan större.
Till hösten var den 2 dm hög. Vi blev alla oroliga, när hösten kom och alla bladen föll av. Det blev bara en pinne kvar. Och så stod den över vintern.
Våren kom och med den kom nya blad på den lilla eken. Vi blev glada av att den lilla eken växte och frodades. På sommaren planterade vi om eken i en större kruka. Till hösten blev eken 8 dm. Det kändes lika sorgligt att alla bladen föll av igen, men den här gången var vi inte lika orolig.
Följande sommar var eken mer än en meter hög, och det kändes inte rimligt att fortsätta att ha den inomhus.
Vi beslutade att åka till torpet och låta eken få ett nytt hem. Dalälven har ansetts som nordgräns för ekens utbredning, men vi hoppades att det skulle gå bra.
Som vi alla sett står eken kvar och har i år faktiskt nått en ålder av 50 år."

April 1974 mätte eken med ett snöre under nedersta grenen 38cm i omkrets. Oktober 2013 mätte den 175cm.

12 oktober, 2013

Åkerö

Så var hösten här igen. Men vilken höst! Vackert väder med fantastiska färger överallt. Vi var här för en lite längre helg, då vi kom upp redan på torsdagen. Kallt och rått inne i huset som vanligt när det stått tomt ett tag. Då känns det alltid lite skönare ute, särskilt en helg som denna då solen sken varje dag. 


Hela fredagen gick till att sätta upp resterande panel i den kommande bastun. När allt material var använt fattades det 15 brädor. Så förargligt!

På lördag fick vi besök av äldsta dotter, som vi hämtade vid Krylbo station. Väl tillbaka hjälptes vi alla åt att plocka ner alla äpplen från Åkerö-trädet. Dem flesta var riktigt fina men skörden blev inte så stor.






06 september, 2013

Stommen till det nya dasset

 

 
Förberedelse för gjutning av plintar

 
Stommen är rest, med hjälp av 3st stegar :)

 
Hatten är på. Snart taklagsfest 


 
Vindpapp, takläkt, takpapp och tegel.
Snart fattas bara sitsen


28 augusti, 2013

Målarskrinet


I den andra volymen av dagböcker om Kingels skriver min mamma följande: 15 augusti, fredag. "Verkligt visset väder. Fram på eftermiddagen blev det regn och det strilade ett bra tag. Det fick bli en del aktiviteter ute i snickarboden. Titan håller på att förfärdiga ett eget målarskrin med pappas hjälp. Per-Inge fortsatte med fiolsnäckan som blir en vacker skulptur. Sedan skar han finputsningen på verandadekoren samt linoljade de sista slingorna. I morgon ska det gulmålas och sedan är det klart."
 
Mitt intresse för färger och torpet grundlades nog redan här endast 9 år gammal. Det lilla målarskrinet förvarades sedan hemma hos mina föräldrar i alla år och hittades fram nyligen av min pappa:
 
 
 
 
 
 

28 juli, 2013

Sommarens vackraste blommor


Stjärnflocka

En hög och ganska oansenlig växt men med en fantastiskt vacker blomma, när man tittar närmare.
Trivs i soligt eller halvskuggigt läge i mullrik, väldränerad jord. Passar bra i blandade rabatter.



Riddarsporre

Kanske den ståtligaste av dem alla. Trivs på solig växtplats med fuktig jord. Om man klipper bort blommorna kan den blomma om.










 
Temynta 

Plantan vill helst stå i full sol men klara att stå i skuggan delar av dagen. Efter några år blir den ganska gles i mitten och behöver då föryngras. Bloomor och blad kan användas färska eller torkade till sallad eller te.




 
 

















 

27 juli, 2013

Några steg närmare varma bastubad...

 
Duschens väggar är på plats och golven är flytspacklade,
en uppgift som var lättare sagt än gjort

 
Väggar och golv "gummas" för en vättentät yta

 
Golvklinkern lagd efter ett par timmars petande med nivåer och hörnor.
Vi känner oss ganska nöjda trots att det inte utförts av några proffs.

 
Egentillverkad dörrkarm till bastudörren vi fått från en ombyggnad.

 
Bastudörren på plats!
Mer nöjda nu för nu har proffset jobbat.
 
 
 
 

25 juli, 2013

Solnedgång över Åsgarn




 
 


 
 
 

En dag i skogen

Tjejerna kom på en snabbvisit och hade turen att komma när sommaren visade sig från sin allra vackraste sida. Vi tog en tur ut i skogen där hallon och blåbär var mogna men skogens guld lyste med sin frånvaro. Det har varit alldeles för varmt och torrt för att någon sorts svamp ska vilja visa sig.