09 mars, 2011

Bostadsbrist hos småfåglarna



Det har blivit tystare i dem svenska skogarna. Det moderna skogsbruket och de mer intensiva odlingsmetoderna, för att få fram biobränsle, påverkar djurlivet. Miljöfrågorna hamnar i kollisionskurs med den biologiska mångfalden.

Men att småfåglarna har minskat i våra skogar beror även på att det är brits på skydd och bra boplatser.  Hålhäckande fåglar får allt svårare att hitta lämpliga ställen att häcka i. Våra skogar har blivit utarmade på gamla lövträd av det slag hackspetten helst bygger sin bon i. Stararna och mesarna är i sin tur beroende av hålen hackspetten gör.

Genom att sätta upp en fågelholk gör man en välgärning.





Bästa tiden att sätta upp en holk är under senhösten eller vårvintern. Då hinner holken vädras ut ordentligt och få lite patina innan fåglarna flyttar in. I vilket väderstreck man sätter upp holken har ingen betydelse men viktigt är att placeringen är i skuggan . Höjden ska vara på betryggande avstånd för att förhindra att katter och andra fiender når holken. Man bör efterstäva att sätt upp holken så ekologiskt som möjligt och inte använda spik. Mindre holkar kan man sätta upp med platsklädd ståltråd.





Fågelholken kan se ut nästan hur som helst. Huvudsaken är att dem är säkra och täta. Trä är bästa materialet att bygga i medans plåt och plats är direkt olämpligt på grund av sin dåliga isoleringsförmågor. Virket man använder ska vara ohyvlat så att fåglarna lätt kan klättra utan att halka. Man kan klä holkens tak med tjärpapp för att undvika att fukt tränger in. Ingångshålet ska borras snett uppåt, inåt så att regnvattnet inte rinner in. Några exempel på hur stora hål man kan göra:

- 3 cm: talgoxe, blåmes, entita, talltita, svartvit flugsnappare och rödstjärt
- 5 cm: stare, göktyta, gråsparv, pilfink och sparvuggla
- 6 cm: kaja, skogsduva och pärluggla
- 14 cm: knipa, storskrak och kattuggla.





Om man ska rensa holken eller inte råder delade meningar om. Undersökningar visar att holkar som har bomaterialet kvar blir oftare bebodda. Men eftersom loppor och löss kan leva i gammalt bomaterial är det bäst att rensa. Men man kan med fördel lägga in lite mossa, torrt gräs eller kutterspån eller likande.


Sen är det bara att vänta på dem nyinflyttande


Innehållet från en tömd holk





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar